julkaisut

Keskiajan puvut

Tunikat, viitat, nauhat, kurpposet, neulakintaat, kultakirjonta… Keskiajan puvut vie aikamatkalle keskiajan pukeutumiseen. Millaisista kankaista vaatteet keskiajan Suomessa valmistettiin? Kuinka pukeutui varakas väki, entä köyhä rahvas? Millaisia käsitöitä tehtiin?

Kirja paneutuu pukeutumisen historiaan laajalti: tutuiksi tulevat materiaalien tie kuidusta valmiiksi vaatteeksi, talonpojan ja säätyläisen tyypillinen vaateparsi sekä kirjonta ja muut kädentaidot. Runsaassa valokuva- ja piirroskuvituksessa näkyvät niin yksinkertaiset työvaatteet kuin kirkkotekstiilien väriloisto.

Teos opastaa myös pukujen tekemiseen ja käyttöön. Selkeiden ja muunneltavien kaavojen ja ohjeiden avulla on helppo tehdä keskiaikaisia vaatteita ja asusteita niin naiselle, miehelle kuin lapsellekin. Kirja on käsityöharrastajalle todellinen aarreaitta, ja osa ohjeista sopii kokemattomallekin ompelijalle.

Keskiajan puvut tarjoaa paljon tietoa keskiajan historiasta kiinnostuneelle. Se sopii käsitöistä innostuneille ja esimerkiksi keskiajan harrastajille, roolipelaajille ja teatteripuvustajille.

Kirjan kirjoittaja Satu Hovi on vaatetusalan artenomi, joka on erikoistunut rautakauden ja keskiajan pukeutumiseen. Hän on pitänyt vuosien ajan kursseja ja luentoja keskiajan kädentaidoista ja kulttuurista. Hänellä on keskiajan yrttitarha, ja häntä kiinnostavat myös historialliset ruoat, juomat ja yrttilääkintä.

Kirjan valokuvaaja Hannele Maahinen on käsityöläinen ja taiteilija. Hän on aloittanut ompeluharrastuksen jo viisivuotiaana ja harrastanut keskiajan vaatteita, käsitöitä ja taidetta vuodesta 1995 lähtien.

Kirjan valokuvaaja Katri Niemi tuli mukaan kirjantekoon valokuvausharrastuksensa kautta. Kirjan tekemisen aikana hänelle ovat tulleet tutuiksi niin lautanauhat, haarukkanyörit kuin käsinompelukin.

Keskiajan maut

Miltä keskiajan ruoka maistui?
Mitä tavallinen kansa söi?
Miten vuodenkierto vaikutti syömiseen? Mitkä keskiaikaiset herkut maistuvat myös nykyään?

Keskiajan maut vie makumatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjassa tutustutaan ruokaan liittyviin tapoihin ja käytäntöihin keskiajan Suomessa ja muuallakin Euroopassa: ruoan hankintaan, ruoan yhteiskunnalliseen asemaan ja käyttöön esimerkiksi veronmaksun välineenä, ruoan valmistamiseen ja valmistusvälineisiin sekä elintärkeään ruoan säilömiseen.

Kirja vie myös keskiajan keittiöön. Tutuiksi tulevat suositut ruokalajit, kuten hunajahauki, hirventurpasyltty, oravakukko, mesileivät, naurisapposet, piimäjuusto ja ruusunmarjahapanleipä, sekä maistuvat juomat, muun muassa katajakalja, tammenterho-olut, yrttisima ja kesäkukkalikööri. Herkullisten reseptien lisäksi kirjassa tarkastellaan luonnonyrttien käyttöä ravintona ja lääkkeenä sekä yrttien ja ruoan yhteyttä keskiajan ihmisen hyvinvointiin.

Kuvat:Hannele Maahinen & Satu Hovi
Tekstit: Satu Hovi
Sivuilla esiintyvän materiaalin kopioiminen on ehdottomasti kielletty ilman asianomaisten lupaa.