in English
KATAJAHOVI 

Neulakinnas

Neulakinnas, pyöreä aloitus

© Satu Hovi 2011 / 2017

Neulakinnas on ikivanha tekniikka, puikoilla neulomista vanhempi. Neulakinnastekniikassa luodaan neulan avulla lenkkejä, jotka sitoutuvat toisiinsa kiinteästi. Työ on usein tiivis, eikä purkaudu. Tällä sivulla olevilla videoilla esittelen neulakinnastekniikkaa, joka aloitetaan pyöreänä, eli neulakinnasta ruotsalaisittain. Ruotsin kansanomaiset kintaat ovat pyöreäpäisiä, Suomessa säilyneet tasapäisiä, siitä nimitys.

Harmaa neulakinnas neule.

Neulakinnastekniikan oppimisen vaikeus on se, miten tyhjästä saadaan luotua niin kestäviä lankalenkkejä, että niiden lomaan voi neuloa toistuvaa silmukkajonoa. Yksinkertaisimpia neulakintaita ovat Suomestakin säilyneet kansanomaiset maitosiivilät. Pistot monimutkaistuvat, kun lankalenkkejä, joiden läpi neula pujottelee sitoakseen piston, on useampia.

Neulakintaan alku.

Variaatioita saadaan lisää, kun kohtaa edellisellä kerroksella, johon lankalenkkien halutaan kiinnittyvän, muutetaan.

Piirros neulakinnas lankalenkeistä.

Lisäksi neula voi pujotella hyvinkin syvälle edellisiin pistoihin ja takaisin. Tekniikoita on lukemattomia, ja jokainen neuloja voi helposti kehittää uusia.

Hyvään työnjälkeen vaikuttaa kolme asiaa yhdessä:

  • oman peukalon koko
  • valitun langan paksuus ja ominaisuudet
  • pistotyyppi

Pistotyyppiä ja langan paksuutta vaihtelemalla saadaan aikaan eri näköisiä töitä

Piirros neulakinnas pistoista.

Lisää neulakintaasta voit lukea englanniksi sivultani Viking and Medieval Nålebinding Mitten Replicas. Keskiaikaisen neulakintaiden esittelyä löydät myös kirjastani Keskiajan Puvut (Art House 2013 / 2017). Vuoden 2017 painoksesta löytyvät myös kuvalliset työohjeet.

Pyöreä aloitus sopii mainiosti pipoon, sukkaan ja lapaseen. Pyöreää aloitusta voi käyttää myös tasapäiseen työhön, kunhan ensimmäisen piston jälkeen sulkee alkulenkin vetämällä alkunarusta.

Huovutettu vaalea pipo, neulakinnastekniikalla valmistettu.
Kirjottu neulakinnas.

Video-ohjeet

Pyöreä aloitus oikeakätisille, osat 1-3

Pyöreä aloitus vasenkätisille, osat 1-2