Yrttinainen

Yrttinainen on pukeutunut 1400-luvun asuun, ja hänellä on aina mukanaan erilaisia yrttejä, joita voi haistella ja maistella. Yrtit, kukat ja siemenet ovat joko kuivattuja tai yrttinaisen omasta keskiajan yrttitarhasta poimittuja luonnon- ja kauppayrttejä. Yrttinainen kertoo yrttien käytöstä: mihin niitä käytettiin keskiajalla ja kansanperinteessä sekä myös sen, miten näitä yrttejä on turvallista nykyaikana käyttää. Yrttinainen antaa reseptivinkkejä yrttien ruokakäyttöön. Yrttinainen ei vain puhu, vaan pyrkii jututtamaan myös osanottajia. Lisäksi yrttinainen voi tehdä valintasi mukaan vaikka seuraavaa:

• luennoida yrttien käytöstä
• maistattaa yrttisimaa ja pippuripipareita, ja samalla kertoo mausteiden terveysvaikutuksista
• valmistaa jalkakylpyjä ja käsinaamioita yrteistä
• pitää työpajoja, joissa osanottajat voivat itse tehdä helppoa luonnonkosmetiikkaa
• pitää kokkaustuokioita, joissa osanottajat kokkaavat kevyttä ruokaa yrteistä tai keskiaikaista ruokaa
• pitää liköörin- tai kukkamehujen valmistustyöpajoja
• järjestää yrttisaunoja erilaisilla teemoilla. Silloin yrttinainen tekee vartalokuorintoja, kylpyjä ja vuodenajan salliessa saunottaa kukkavihdoin eri käyttötarkoituksien mukaan sekä tarjoaa yrttisimaa
• viedä osanottajat luontoon tutustumaan kasveihin ja sieniin

Yrttinaisen palveluista voi räätälöidä paketin omaan makuun. Yrttinainen voi myös esitellä ja opettaa keskiajan pukeutumista, neulakinnasta, nauhoja, kirjontaa tai nahkatöitä. Yrttinainen tarvitsee tilaa hieman tekemisestä riippuen, kuitenkin vähintään 70+150m kokoisen pöydän ja tuolin. Ainakin osa osanottajista myös istuisi mielellään, sillä yrttinainen tietää paljon yrteistä ja jaksaa puhua. Työpajapuuhastelu vaatii myös jonkin verran enemmän tilaa. Luento isolle osanottajajoukolle vaatii tietokoneen ja projektorin.

Yrttinainen on pitänyt erilaisia kursseja, luentoja ja tilaisuuksia jo useiden vuosien ajan, eikä pelästy väkijoukkoja. Yrttinainen puhuu myös englantia. Yrttinaisen elämään voit tutustua blogeissa keskiajanyrttitarha.wordpress.com sekä katajahovi.wordpress.com.
Yrttinainen on palveluksessasi 600€/6h + matkakorvaus. Luennosta yrttinainen laskuttaa 200€/2h +

Kuvan:Hannele Maahinen
Tekstit: Satu Hovi
Sivuilla esiintyvän materiaalin kopioiminen on ehdottomasti kielletty ilman asianomaisten lupaa.