Keskiajassa minä olen Mestari Tófa Jóhansdóttir. Olen ollut mukana vuodesta 1989. Lähdin mukaan, koska ihastuin keskiajan musiikin yksinkertaiseen rytmiin. Nyt teen ammatikseni historiallisia pukuja. Olen kiinnostunut myös viikinkiruoasta ja -juomasta sekä keskiaikaisesta puutarhanhoidosta. Seuraavaksi, kun löydän ajasta sopivan raon, aion opetella miekkailemaan sekä esittämään viikinkisaagoja alkukielellä.
Olen laakeriseppeleen ritarikunnan jäsen, jonka tähden minua kutsutaan Mestariksi yleensä pidempään harrastaneiden rouva/lady arvon sijaan. Mestariksi, Ritariksi tai Maisteriksi nimittämistä edeltää Keskiaikaseurassa uuden arvon harkinnan ja ystävien/kansan antamien neuvojen kuuntelemisen vaihe, vigilia, kuten oikeana keskiaikanikin oli tapana. Mestarin arvon sain pukuihin ja tekstiilityöhön erikoistumisesta. Opetan erikoisalaani ympäri Eurooppaa ja Suomessa. Minulla on myös Panache, Orden des Linquistringens ja Katkenneen Kynän ritarikunnan jäsenyys.
Suomen Keskiaikaseura ry (SKA) perustettiin Society for Creative Anacrhonism Inc:n alayhdistykseksi (SCA). Olin mukana perustamassa yhdistystä vuonna 1993. Amerikassa keskiaikaseuratoiminta alkoi vuonna 1966 opiskelijoiden vappujuhlista USA:ssa, josta toiminta vähitellen levisi Nato-joukkojen mukana Eurooppaan ja Skandinaviaan.
Suomi kuuluu Euroopan ja Etelä-Afrikan käsittävään hallinnolliseen alueeseen, jota kutsutaan Drachenwaldin kuningaskunnaksi. Levitessään maailmalle toiminnan sävy on koko ajan vakavoitunut (verrattuna amerikkalaisiin me suomalaiset olemme aika ´ryppyotsaisia'), mutta perusperiaatteemme silti on, ettei saa unohtaa pelkkää hauskanpitoa. Kansainvälisyys on osa keskiajan harrastamista: halutessani saan samanhenkisiä ystäviä vierailemalla keskiaikatapahtumisssa tai muuten vain ympäri Eurooppaa, Amerikkaa tai Etelä-Afrikassa.
Keskiaikatapahtumia ovat yleensä joko viikonlopun tai yhden päivän kestävät juhlat tai arki-iltaan sijoittuvat harrastuspiirit. Juhlissa pukeudumme keskiaikaisittain (enemmän tai vähemmän onnistuneesti), syömme keskiaikaruokia (yleensä hyviä), tanssimme keskiaikatansseja (ketkä tanssivat, ketkä eivät), saunomme (monet haluavat saunoa myös täällä), laulamme ja soitamme (jotkut tyytyvät vain kuuntelemaan), pelaamme pelejä, opetamme toisillemme keskiaikaa, politikoimme (keskiaikaseuran sisäinen politiikka on pohjaton suo), tutustumme uusiin ihmisiin, vaihdamme kuulumisia vanhojen tuttujen kanssa...
Osallistun usein seuran mukana tapahtumiin Suomessa (esimerkiksi erilaiset keskiaikamarkkinat) sekä historiapäiville. Teen demoja mm. kouluissa. Jos haluat minut/meidät, ota minuun yhteyttä.
Millaista toiminta käytännössä on? Eräs ystäväni sanoi kerran, että tämä on kuin huono larppi. Larpissa kaikki on järjestettyä ja käsikirjoitukseen sidottua, täällä saat itse viihdyttää itseäsi. Voit kuljeskella aktiviteetista toiseen, keskustelusta toiseen mielesi mukaan tai, jos olet sillä päällä, auttaa vaikka keittiössä.
Haluatko tulla mukaan? Mukaan voit tulla, vaikket tiedä keskiajasta juurikaan. Vähitellen, harrastamisen edetessä tietämys väkisinkin kasvaa ja ystäväpiiri laajenee. Keskiaikaan mahtuu mukaan niin paljon erilaista: käsityöt, metallityöt, ruoka, historia, taistelut, käytännön taistelutoiminta, kalligrafia, miekkailu, juomat, taide, tieteet, musiikki, laulu... Pidemmän aikaakin harrastanut oppii koko ajan uutta. Alussa kannattaa katsella ympärilleen ja tutustua vähän kaikkeen, kunnes löytää mieleisensä kiinnostuksen kohteen. Pelkkä hauskanpitokin on kivaa, mutta pidempään et jaksa harrastaa, jollet etsi itsellesi myös jotain syventävää tekemistä. Suomen Keskiaikaseura ry:n sivuilta löydät tietoa tulevista tapahtumista ja liittymiskaavakkeen (tosin Sinun ei tarvitse olla jäsen käydäksesi tapahtumissa).